Wrotycz

Krokosz barwierski

Nawłoć

Kwiat koniczyny czerwonej

Babka szerokolistna

Kłos głowienki

Ten rok jest wyjątkowy, ponieważ wiele roślin przechodzi podwójny okres wegetacji. Natura nieco przyspieszyła, możemy zaobserwować, że wszystko dojrzewa i owocuje wcześniej niż zazwyczaj. Sytuacja ta dotyczy również ziół. Już teraz gotowe do zbioru są: wrotycz, krokosz barwierski, nawłoć, oregano, koniczyna czerwona, babka lancetowata, głowienka pospolita.

Wrotycz (Flos Tanacetum vulgare) to ziele powszechnie uznawane za toksynę. Wiele podręczników podaje, że stosuje się go wyłącznie zewnętrznie, w celu pozbycia się wesz lub pcheł. Jest to tylko jedna z wielu właściwości opisywanego ziela. W celach leczniczych niegdyś wykorzystywano kwiat rośliny, którego zbioru dokonuje się w okresie kwitnienia, a następnie suszy w temperaturze 37oC. Prawidłowo wysuszony powinien zachować swój naturalny, żółty kolor. Ziele to w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej charakteryzuje się smakiem ostrym, słodkim, aromatycznym. Posiada termikę neutralną z tendencją do ciepłej, a jego główne działania to ocieplanie środkowego ogrzewacza, poprawa cyrkulacji Qi, odprowadzanie wilgotności i poprawa apetytu. Wrotycz należy stosować z dużą ostrożnością, ze względu na zawarte w roślinie substancje trujące. Warto również nadmienić, że ziele wywołuje skurcze macicy, a w Europie jest powszechnie zakazane. Jednak wykorzystywany w odpowiedni sposób może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Jest jednym z najsilniejszych ziół, wykorzystywanym w procesie odrobaczania. W postaci zmielonej działanie rośliny jest jeszcze silniejsze.

Krokosz barwierski (Flos Carthami) to roślina pochodząca z południowej Azji, obecnie występująca także na terenie Polski. W TCM było to jedno z pierwszych ziół stosowanych na poruszanie She. Udowodniono mu również działanie przeciwnowotworowe. W celach leczniczych wykorzystuje się tylko kwiat rośliny. Jego zbioru dokonuje się gdy przekwita, a kolor staje się intensywnie czerwony. Krokosza często określa się mianem „fałszywego szafranu”. Jest on zielem dla osób mających problemy z krążeniem i pamięcią. Korzystnie wpływa również na pracę kobiecych narządów rodnych, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, uspokaja, rozrzedza krew. Niewłaściwie stosowane powoduje poronienia.

Nawłoć (Herba Solidaginis) jest to ziele powszechnie występujące w strefie umiarkowanej Euroazji. Ziele zbiera się na początku kwitnienia i suszy w naturalnych warunkach. Wyróżnia się trzy rodzaje nawłoci: olbrzymią, pospolitą i kanadyjską. W TCM charakteryzuje się ona smakiem gorzkim, ostrym; ma termikę chłodną, a główne działanie to odprowadzanie toksycznego gorąca. W celach leczniczych wykorzystywany jest głównie kwiat i ziele. W terapiach nawłoć stosuje się do odciążania nerek i usuwania toksyn, szczególnie przy boreliozie. Ponadto ziele porusza kamienie i korzystnie wpływa na prostatę.

Oregano (Herba Origani) inaczej nazywane lebiodką pospolitą. Występuje w Europie oraz Azji. Ziele zbiera się w okresie kwitnienia, suszy w cieniu, w temperaturze nieprzekraczającej 30oC. W TCM smak określa się jako ostry, gorzki, zaś termikę ciepłą. Głównymi działaniami są: otwieranie powierzchni i rozpraszanie zewnętrznego wiatru i zimna oraz udrażnianie zimnej wilgotności w płucach, poruszanie Xue. Jest to ziele szczególnie istotne dla zdrowia kobiet, ponieważ reguluje proces menstruacyjny. Ponadto posiada silne właściwości przeciwbakteryjne.

Kwiat koniczyny czerwonej (Flos Trifolii pratensis rubrum) występuje w całej Europie, Ameryce Północnej i Azji. Zbioru dokonuje się na początku kwitnienia. TCM podaje, że ziele ma smak słodki, słony, a termikę chłodną. Głównym działaniem jest regulacja hormonów, a także wspomaganie terapii nowotworowych. Ziele korzystnie wpływa na kobiety, zwłaszcza w okresie przekwitania. U mężczyzn stosuje się ją przy hormonozależnych problemach z prostatą.

Babka lancetowata (Herba Plantaginis) powszechnie występuje w Europie i północnej Azji. Zbioru dokonuje się latem. TCM podaje, że ziele ma słodki smak, i zimny charakter termiczny. Główne działanie to ochładzanie i odprowadzanie wilgotnego gorąca z pęcherza moczowego i obiegu wątroby. Babka lancetowata posiada właściwości wykrztuśne, łagodzące kaszel oraz przecibakteryjne.

Ostatnie z omawianych ziół to kłos głowienki pospolitej (Spica Prunellae) więcej na jej temat można przeczytać w artykule znajdującym się pod poniższym linkiem: https://lubicki.pl/nieodkryty-cud-natury-glowienka-pospolita/

Wszystkie z omówionych ziół należy zbierać właśnie teraz. Ich największym atutem jest to, że są dostępne dla wszystkich, praktycznie za darmo. Wystarczą jedynie dobre chęci i trochę czasu, zaś sam proces ich zbierania doskonale wycisza i uspokaja organizm. Każdy z nas może stworzyć własny zielnik i wzbogacić domową apteczkę. Warto pamiętać, że tak pozyskane zioła mają znacznie większą wartość, niżeli te kupione z niewiadomego źródła.

Tekst:
Łukasz Lubicki
Redakcja:
Lidia Wawerska
Katarzyna Wolska

Artykuł powstał na podstawie filmu: https://www.youtube.com/watch?v=gUYsB3-EGyE

Share This

Podziej się tym postem

Udostępnij ten post znajomym!